BESTEL NU OOK HYPIO FIT PRODUCTEN ONLINE OP WWW.ARCIM.NL.

Onderzoek magnesium

Onderzoek magnesium

Uit het onderzoek is gebleken dat diabetici een hogere bloedsuikerspiegel hebben EN een lagere magnesium level. In combinatie met een verminderde nier werking kan verklaren waarom er niet voldoende magnesium achter blijft in het lichaam.

Het lijkt erop dat een magnesium tekort gepaard gaat met meerde chronische aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten, nierziektes, overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2!

Met andere woorden, magnesium vervult een essentiële rol voor de werking insuline en om de bloedsuikerspiegels in balans te houden!

Maar wanneer heb je een magnesium tekort?

Dat is een goede vraag en het lijkt erop dat veel mensen last hebben van een tekort zonder het door te hebben.

De eerste symptoom van een magnesium tekort is weinig energie – magnesium heeft een belangrijke rol om voedsel om te zetten in energie. Hogere niveaus magnesium heeft als werking dat glucose beter geabsorbeerd worden door de cellen waardoor er eerder energie beschikbaar is.

Een magnesium tekort zorgt er voor dat je lichaam het veel moeilijker heeft om voor energie te zorgen, waardoor oververmoeidheid en weinig energie kan optreden.

Depressies

Je lichaam gebruikt magnesium voor verschillende chemische / lichamelijke proces. Een tekort aan magnesium kan voor depressies zorgen. Daarom is het altijd verstandig om te kijken of depressies niet komt door een magnesium tekort in plaats van direct medicijnen nemen.

Hoofdpijn / migraine

Als je vaak last hebt van hoofdpijn of migraine kan dat ook komen door een magnesium tekort. Het is bekend dat medicijnen zoals antibiotica, diuretica en overmatig alcohol gebruik negatief invloed heeft op de hoeveelheid magnesium in het lichaam.

Spierklachten

Magnesium is zeker ook belangrijk voor je centrale zenuwstelsel en zorgt ervoor dat de zenuwen goed kunnen functioneren. Het zorgt voor een optimale bloedcirculatie en wanneer hier een tekort aan is kan dat duiden op vermoeidheid, krampen en zelfs spier spasmen. Belangrijk als je last hebt van fibromyalgie of reumatische aandoeningen.

Diagnose van een magnesium tekort

De beste manier om uit te zoeken of je een tekort hebt aan magnesium is aan de hand van een onderzoek. Via urine wordt gekeken hoeveelheid magnesium is uitgescheden over een gehele dag en kan geconcludeerd worden hoeveel magnesium aanwezig is.

Indien er een tekort is wordt magnesium aangevuld en wordt in een later stadium opnieuw een meting verricht. Wanneer het tekort dan is aangevuld betekent dat er sprake is van een magnesium tekort en zal moeten worden aangevuld via je dieet of supplementen.

Magnesium tekort aanvullen

Voldoende magnesium binnenkrijgen is niet alleen belangrijk bij de behandeling van diabetes. Maar vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten!

In een onderzoek gedaan onder 45 duizend mensen in de leeftijdscategorie van 40 tot 75 is naar voren gekomen dat het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderd is door voldoende magnesium. Mensen met een gezond gebalanceerd dieet met voldoende magnesium, granen, fruit en groente lopen ook nog een aanzienlijke kleinere kans op het krijgen van diabetes type 1 en 2!

De beste bronnen van magnesium zijn te vinden in donkere bladgroente! Mijn advies is altijd om meer ‘’groen’’ te gaan eten, en alles wat ‘’wit’’ is zoveel mogelijk vermijden of in gematigde gebalanceerde porties. Daarbij zijn algen en tarwegras geweldige bronnen voor magnesium, deze ‘’green foods’’ zitten werkelijk waar vol met hoge kwaliteit magnesium en zouden zeker in je dagelijkse voedingspatroon aanwezig moeten zijn.

Wanneer je last hebt van een magnesium tekort is het belangrijk om meer groente te gaan eten of aan te vullen met een hoge kwaliteit supplement zoals algen, tarwegras of magnesium supplementen.

Lang doorlopen met een magnesium tekort kan voor veel chronische klachten zorgen op lange termijn! Vanzelfsprekend altijd eerst overleggen met een professional bij gebruik van supplementen. Je behandeld arts moet altijd op de hoogte zijn wat je dagelijks neemt!

Heb je zelf nog goede aanvullingen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Referenties

Rude RK. Magnesium deficiency: A cause of heterogeneous disease in humans. J Bone Miner Res 1998;13:749-58.

Implications of magnesium deficiency in type 2 diabetes: a review Chaudhary DP, Sharma R, Bansal DD.